Blogger Layouts

Sunday, 15 April 2012

CERITA KU ...

Cerita ku... ^_^

Alhamdulilah.,, terima kasih Ya Allah s.w.t dalam minggu ini agak lega sidikit bab,, bnyk tugasan harus dhntr maka tiada lg beban…tnggl assngmt BMK..huhuhu ..

         jum kita relakskan minda dan beristirehat,,,




santai ala mak datin...hehehehe cumil..^_^

2.4 oh 2.4….bye2 …2.4          sebenrnya target, nak ambik 18minit jah..  tapi aku dan nizan da janji together-getther(bhsa bi yg paling cemrlng..^_^) tuk sampi ke garisan penamat bersama…hehehehe.., tapi first  masa lari aku lari laju..aku tingglkan c nizan, dan wrdah… bila nmpk nizan ada kwn berlari dgn wada brsama jd aku  lari agak jauh dr dorang… tapi pd masa yg sama risau ngan c nizan …bab dia ada masalh kesihtn sedikit.. dia akn rasa pening dn pnglihtnnya akan kabur … bila mau sampai kat first round ak tnggu c nizan dan temankan dia sepnjng last round tuk ke garis penamat… masa tu ak tak kesa da… masa ku.. huahuahua..tak pa lah.. sahabat itu lebih penting dari kejayaan yg dlakukn sndiri..,bab bila kita ada masalh dan kita sangt memerlukan bntuan sahbt,,..bukan kejayaan yg dtng membantu kita .. tapi org yg berada disisi kita…SAHABAT… ukhwah itu pnting. ..^_^.. tak pa may be pismp sem2.. ak akn tebusnya…insyaAllah..



Bila nak sampai ke garis penamat,.. ak n nizan lari together dgn support dari Pak Cik Tua hehehe... ma kasi pak cik ..^_^.., time tu aku teringt my best friend FASIHAH ASIN… huhuhu masa tu rentas desa kat SMK GADONG… walaupn kami antra yg TUT…huhuhu hmpir trakhir.. kami berlari bersama sampai ke garis penamat… kenangan terindah with my beloved frend.. rindu ngan CIA.. :( …. Bakal Doktor dan Ak Bakal Guru… tak dijangka betul..hebat Alhamdulilah.. huhu.. ma kasi Ya Allah…

Tapi sekrng pun ramai juga sbht yg baik di IPG ne,..shbt seperjuangan NIzan @ Nizana..:P kunun, RoomaTeku yg semakin matang ERNA AMIRA, mama palsu kami RIZQEI, kakk pling rajin ISUGIRA, kwn paling bnyk telatahnya dn baik WARDAH, sbht yg cumil suaranya AZIE, kwn yg hyperactive CASTHY, shbt yg pendek walaupun hakikatnya dia tinggi AZREEN dan sahbt yg kuat memgacau…ish2, tapi dia baik  AZHAR (PCT)… terima kasih semuanya.. patutlah para sabaht Nabi Muhammad s.a.w  SNggup mngorbankn nyawa tuk menyelamatkan Nabi Muhammad dari segala ancaman.. huh,,. Lihat betapa sayangnya mereka pada sabahat mereka Nabi Muhammad s.a.w …… SAHABAT… <3


Nak tahu satu cerita…, saya terbaca ssesuatu…;
Jika rasa dlm tempoh terdekat kita tak memungkinkan kita utk berkahwin,tolonglah jgn bercinta.Cinta yg jauh drpd perkahwinan hanya akan membuka ruang zina....

Apa pendapat korang ?????..... tepuk dada tanya Iman… mgkin sudah fitrah setiap org utk dicntai dan mencintai… pada pndangan saya,, kalau kita betul2 suka orang tu… tapi rasanya masa dan keadaan tak merestui …jadi kita simpan jah perasaan tu… kalau betul dia jodoh kita ^_^,… jgn risau dia akn menjadi pasangan hidup kita… insyaAllah… buat masa ne,…biar Allah s.w.t menjadi kekasih di hati… sbb masa ne jah saat tuk kita menyayangi semua org ma, abah, kak long, kak ngah, adik2 ku… sahabtku… dan dgn cara ini tak perlu sakit hati kecewa cemburu…kerana laki2 yg belum tentu menjadi pasangn hidup kita ingat tu !!!!!..huhuhu,, mungkin bagi setiap perempuan pasti ada brputik rasa suka dan sayng ngan seseorg…kan… bila ada laki2 caring n selalu rapat ngan dia… kan…kan…, tapi kadang2 perasaan itu kita harus kawal… ingat Allah… ^_^… walaupun rasa dihati sakit menahan perasaan TET ak tak tahu…hehehe mcm dr. cinta jah :P …



Tapi bagaimana cinta islamik… fuh,,… bila lelaki tu kata bukan hanya kata cinta tapi dia just kata aku nak menikahi kw dgn apa adanya dirimu… dan bila perempuan tu mengatakan ak setuju  menikahimu kerana ku tahu kw mampu mmbawaku kearah cinta ilahi dan membimbing serta membawa cinta kita hingga ke akhirat kelak… subhanallah… terbinalah keluarga sakinah… ^_^ touching…pulak… nak lelaki yg soleh… diri pun kena solehah… ^_^









                                           cinta yang menjaga batasnya...^_^
 


Tapi siapa pun jodoh kita itu, telah tertulis takdir kita antara dia…

Hmmmmmmmmmmmmmm……stop… jum kita tukar citer
 huahuahua....

ish2 

Jum…………

           
                

Tapi kita sambung len kali lah… salam sayang saya buat yg membacanya… <3



Sunday, 8 April 2012

BUAT PERINGATAN DIRI INI...

Fesyen - Yes or No? [FORUM]




Fesyen - ditentukan oleh kapitalis. Setuju?


Ia tidak pernah statik, as in, fesyen sentiasa berubah-ubah. Dan fesyen juga ditentukan oleh apa yang popular. Contohnya, tudung Hana Tajima. Kenapa fesyen tudung Hana Tajima ini menjadi ikutan? Sebab dia popular. Kalau Hana Tajima ini hanyalah seorang peniaga nasi lemak di Besout tidak mungkin cara dia memakai tudung akan menjadi ikutan. Paham?












Malangnya dunia fesyen hanya tertumpu pada kecantikan fizikal. So sah-sahlah orang yang hot saja boleh jadi model fesyen. Oleh sebab itu, wanita lain yang tengok model-model yang lebih kepada memperaga badan dari baju ini akan rasa diri mereka kurang menarik. So, mulalah para wanita ini beli majalah fesyen dan habiskan duit beli pakaian macam dalam majalah dan tv tu. Tiba-tiba bila pakai tak cantik, kan rugi.-.-


Ya, semua wanita nak jadi cantik. Tapi, bukan hanya kecantikan fizikal yang patut kita kejarkan. Pakaian-pakaian yang seksi dan hot dalam majalah tu tak akan dapat menjadikan kita cantik. Kalau dapat pun, ia adalah fake. Kita hanya meniru gaya model-model fesyen dan kita hidup dalam penipuan. Sesungguhnya, kecantikan rohanilah yang perlu kita kejar.












Bila kita tengok cermin apa yang dapat kita lihat? Jasad kita kan? Tapi, pernahkah kita jadikan cermin itu untuk muhasabah diri kita? Ohh, hati dah hitam sikit sebab mengumpat pagi tadi. Ada?








Jadilah diri kita sendiri. Tidak perlu jadi seperti model-model fesyen dan menyusahkan diri kita.


'if we feel complete, we don't have to show off' [Datin Zaleha]


Firman Allah dalam surah Al-A'raf ayat 26;


'Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu, dan pakaian perhiasan; dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur).'


Allah cakap, sebaik-baik pakaian adalah pakaian taqwa. Tapi, disebabkan taqwa ini adalah pakaian rohani, maka tiadalah diwar-warkan oleh media supaya kita semua memakai pakaian taqwa. Nampak? Sudah terang lagi bersuluh, fesyen yang melampau-lampau hanyalah tertumpu pada kecantikan fizikal yang tidak dapat langsung menambah iman seseorang.


Tapi, adakah berfesyen itu salah? Haa. Itu persoalannya. Bak kata orang, 'tak salah. asalkan ikut syariat'. Dan, tak perlu menghabiskan duit yang banyak untuk berfesyen. Jangan mengukur kecantikan seseorang wanita itu dari cara dia berfesyen kerana di mata Allah, fesyen fizikal tu tidak penting sama sekali.


sumber : darimataerna.blogspot.com


'Before you hijab yourself, hijab your heart first'




hmm...renungkan bersama!!!!!!!

Wednesday, 4 April 2012

muslimah....





walaupun cantik tapi tak berakhlak tak da gunanya...
walaupun bergaya tapi cetek ilmu agamanya tak da gunanya juga...
bukan mudah utk menjadi muslimah jelita di syurga... begitu banyk benda yg harus dihadapi...

^_^           


DUNIA ADALAH PERHIASAN SEMATA- MATA
DAN SEBAIK-BAIK PERHIASAN WANITA YANG SOLEHAH....