Blogger Layouts

Tuesday, 29 January 2013

Sayang Rasulullah s.a.w

aslamualaikum..

alhamdulilah...ada masa gak ,,,mw mnaip..hehehehe

salam maulidur rasul,..walaupn agak kelewatan..^_^
yah..ne thn sy ikut perarakan tuk kali kedua !!,,,..Alhamdullh, semuanya brjalan lancar..
n 94 atau 34(tak pasti, ) kontijen yg bertnding..
Cuma,, yg terdetik dalam diri ne..kita sambut brthdy Nabi Muhammad saw ..adakah kita kenal?Adakah kita mencintainya?.kita ikhlaskah?kita follow ke sunnah nya? @tau menyambut kerana skadar kebiasaan bab umat islm sambut maulidur rasul ne...(huhu,,terbelit2x ayat ne...nda apalah kalau nda faham..^_^)


BTW...tis is pictre around majls perarakan ...






















Pengutusan Nabi Muhammad s.a.w merupakan nikmat dan rahmat Allah SWT kepada sekelian alam. Ini kerana usaha yang Baginda laksanakan, dakwah yang disampaikan dan rintangan yang dilalui maka kita dapat mengecapi nikmat iman dan Islam hingga ke hari ini. Begitu juga dengan warisan al-Quran dan al-Sunah yang ditinggalkan maka dengan keduanya manusia terselamat daripada hidup dalam kegelapan kepada cahaya kebenaran.

Hadis daripada Abu Hurairah R.A bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:

“Tidak sempurna iman seseorang kamu sehinggalah aku menjadi orang yang paling dia cintai melebihi ibu bapanya, anaknya, dan seluruh manusia yang lainnya”. (Riwayat al-Bukhari)

Mencintai Nabi Muhammad s.a.w dengan mematuhi segala suruhan dan tegahan Baginda adalah termasuk tuntutan mencintai Allah SWT. Melalui cinta dari Allah SWT maka segala dosa-dosa akan diampunkan.

Firman Allah SWT dalam surah Ali Imran ayat 31:

“Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika kamu benar-benar mencintai Allah maka ikutilah aku, nescaya Allah mencintai kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. (Ingatlah), Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang”.




















































okk..okk.okk... 
tu jak...yg blh dkongsi..^_^


sebelum, mengundurkan diri...mai kita share apa yg dpelajari hari ini..



hari ne, lecturer ada pesan "u must plan your life"-(En.Amir)......
yahh,, kalau nak jadi caliph yg tdk mensia-sia kan idup nya kita msti ada plan..
InsyaAllah sama2x kita follow pesanan itu..




Sunday, 20 January 2013

ukhuwah.

^_^

Ukhuwah itu indah jika terjalin kerana Allah.

Ingatlah firman Allah SWT:

“Pada hari itu(akhirat) sahabat-sahabat karib, setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh).” Surah Az-Zukhruf ayat 67.

“Seandainya engkau bertemu seorang kawan yang sanggup bersusah atas nama kesetiaan, mendahulukan atas nama kebajikan, menyimpan keaibanmu atas nama kejujuran, menegur kelemahanmu atas nama kebaikan, memendam rasa terkilan demi menjaga perasaan, ketahuilah bahawa dia bukanlah seorang kawan tetapi seorang saudara & sahabat sejati yang sukar di cari ganti…”

TUHAN aturkan antara kita 1 pertemuan ditetapkan 2 hati.
Dalam 2 hati diberikan 3 rasa :

SAYANG, KASIH & KASIHAN. Dalam 3 rasa itu diselitkan 4 tujuan:

BERKENALAN, BERTEMAN, BERKAWAN, & BERSAMA. Dalam 4 perkara itu tersembunyi 5 perkataan, iaitu:

TEMAN BAIK SELALU DI SISI. Dalam 5 prkataan itu tersmbunyi 6 impian iaitu :

SAYANG, KEKAL, SETIA, MENGERTI, MENGHARGAI, & MENGINGATI. Dalam 6 impian itu tersimpul 7 huruf keramat iaitu :

“SAHABAT”

Saturday, 19 January 2013

weird..

Aslamualaikum.... 



nmpak apa2x tak pada si pokok yg tumbh seorg2x tu..??

hmm..tu lah yg mo dsampaikan ne..berkait sedikit ngan c pokok hijau yg menyendiri itu..

"Apabila yang buruk diamalkan secara meluas dan berterusan, terasa pula yang baik itu semacam kejanggalan. Akhirnya yang baik nampak buruk, yang buruk nampak baik."



tu lah hakikat dn realiti hidup dzaman ne.. k lah kita ambik cntoh yg paling top ..iaitu isu couple..
fuhyooo...Couple beb,!!!!!!!!,awk xdda Couple??..apa awk single???..
yupp..jadi bila yg sorg ada kapel,, yg si kwn pun nak jugak ..tak mw ktnggalan ...nnti dickp xlaku, kolotlah, 
aiyahhh...Amoi..
pleaz lah..tak kan lah just nak tunjukkan kpd owg ramai yg awk ada pakwa yg cun melecun...
sperti Nora Danish,.Gun Jun Pyo..
peweeet...deabak..
xperlulah..
Allah swt tlh berikan manusia itu banyak nikmat antaranya AKAL, jd kita gunakan nya sebaik-baiknya utk berfikir dan berfikir atas kesemua perintah, hikmah n khebatan di dunia ini..okkk,.

weii,,bnyk g cntoh yg len oky,,.sprti berfesyen..amboi..kalau kak liot pakai pesyen tudng brsnggul tnggi n singkat (brgaya kunun)..maka c kak libai pun mo jua ikut..tp xfikir..yg dikut itu salah dari cara menutup aurat..nmpk dada, sanggul tinggi, tudung jarang smpai nmpk tengkuk.. hmmm..yg kita tw..msti cntik n bergaya..

mana yang penting mendapat redha Allah swt atau pun pujian dr org2 tapi dlaknat olh Allah swt..
nauzubillah..

berfesyn2x jugak..tapi jgn melebih sngt...yahh..
kalau nak berfeysn xperlu dikut cara org barat bergaya..
kerana itu perbuatan yang salah..


bah...nda payah lah bnyk2x mo dtegur..
bnyk tul salah silap kita semua..

yahhh...kita akan rasa terasing / terpinggir pabila sesuatu perkara itu kita seorg jah xbuat..
but..u must ingt Allah selalu ada..yeahhh..
sesungguhnya Daripada Abu Hurairah r.a., Nabi SAW bersabda yg bermaksud : 
"Islam bermula dalam keadaan terasing. Ia akan kembali asing seperti permulaannya. maka, berbahagialah untuk org yang terasing."
(Riwayat Muslim)






Mujahadah itu Pahit kerana Syurga itu Manis..
!!!!!!



Saturday, 12 January 2013

Berus GiGi

salam..semuanya...!!!

hairan lak...tetiba nak post..psal berus gigi...

cikgu tanya apa guna berus gigi?
murid A menjawab tuk putihkan gigi,murid B, supayah gigi tak sakit, dan murid c jawab tuk memberus gigi...
hihihi...pandai anak2x muridku..:)

       












mai cni, nak kongsi...rasanya ramai yg taw..!!!!..kalau nak gigi yg sihat berus lah 3x skali..yuppp ..banar tu..



tapi kalau mw gigi lbh sihat..berus gigi tiap2x sebelum nak solat..
so, selain jaga gigi. kita dan lakukan satu sunnah Nabi Muhammad saw..

ramai yang kata "saya sayang Nabi Muhammad saw",,,...tapi,  nak wat sunnah yang kecil pun susah ...betul ke??? tepuk dada tanya iman mu..^_^


testing2x ..

Alhamdulilah... kita masi dberi keberkatan untuk berkeliaran dibumi Allah swt ini., berkeliaran tuk apa??? yah tuk mendapatkan tiket ke akhirat..!! tiket apa??? tiket kesemua amal ibadat kita sepanjng hidup ni..^_^


dengan perancanganNya yg sempurna,..akhirnya saya da masuk ke degree course...PISMP dlm kursus PBKPR..

huhu...lama da xpost kat blOg ne...motif post kali ne..apa yeh?? yappp..just want to testing2x di tahun baru 2013 ne..

Harap tahun ne lebih baik daripada tahun sebelum ne...Amin..